Miért fontos a jó önéletrajz?

Az önéletrajz az első lehetőség, hogy bemutatkozzunk egy potenciális munkáltatónak, valamint lehetővé teszi, hogy kiemeljük minden releváns szakmai tapasztalatunkat, és iskoláinkat. A munkaadóknak és a toborzóknak több száz önéletrajzot kell...
Kategória: Munkaügy
2024.04.19.
Miért fontos a jó önéletrajz?

Az önéletrajz az első lehetőség, hogy bemutatkozzunk egy potenciális munkáltatónak, valamint lehetővé teszi, hogy kiemeljük minden releváns szakmai tapasztalatunkat, és iskoláinkat. A munkaadóknak és a toborzóknak több száz önéletrajzot kell átválogatniuk minden egyes álláshoz, ezért fontos, hogy olyan önéletrajzot készítsünk, amely kitűnik a tömegből és lényegre törő.

Az utóbbi időben az amerikai típusú önéletrajz hódít, ahol egy lapon látjuk a jelölt összes adatát.

Mivel a munkáltatóknak sok önéletrajzot kell átnézniük, és tapasztalatainkat, készségeinket egy oldalra kell szorítanunk, ezeknek az információknak a kiemelése létfontosságú ahhoz, hogy önéletrajzunk az „igen” kupacba kerüljön. A szakmai tapasztalatot és az iskolák felsorolását fordított időrendben írjuk az életrajzba, azaz a legutóbbi munkánk és iskolánk az oldal tetején található. 

Mit kell feltüntetni az önéletrajzunkban?

Vannak olyan elemek, amelyeket mindig fel kell tüntetni az önéletrajzban, mivel ezek fontos információkkal szolgálnak a munkáltatók számára. Más dolgok nem kötelezőek, de előnyt jelenthetnek más jelöltekkel szemben. 

Amint mindig tartalmaznia kell:

  • Nevünket, fényképünket és elérhetőségeinket
  • Korábbi munkatapasztalatainkat
  • Képesítésünket, végzettségeinket
  • Nyelvtudásunkat és jogosítványunk típusát

Amiket tartalmazhat:

  • Hobbijainkat és érdeklődési körünketEz lehetővé teszi a munkáltató számára, hogy gyorsan képet kapjon arról, hogy kik is vagyunk a munkán kívül, és mennyire illünk bele a csapatba.
  • A legfontosabb készségeink

Fontos, hogy olyan elrendezést válasszunk, amely először a legfontosabb információkat mutatja be rólunk, és logikusan vezeti át a toborzót az adatokon. Célszerű például az elérhetőségeinket az oldal tetején feltüntetni, hogy könnyen észrevehető legyen. A kevésbé fontos dolgokat, például hobbi az oldal alján hagyhatjuk. Ügyeljünk az önéletrajz betűtípusára is, hogy könnyel olvasható legyen.  

Annak érdekében, hogy megmutassuk a potenciális munkáltatónak, hogy mi vagyunk a megfelelő személy a munkakörre, érdemes minden pozícióra jelentkezéskor külön megszerkesztenünk az önéletrajzunkat. Gondosan tanulmányozzuk át az álláshirdetést, majd szerkesszük az önéletrajzunkat  úgy, hogy kiemeljük a keresett tulajdonságokat.

Mielőtt elküldenénk önéletrajzunkat a leendő munkáltatónak, gondosan lektorálnunk kell, hogy nincs-e benne nyelvtani, vagy helyesírási hiba.

Az önéletrajz csak az első lépés a toborzási folyamatban, azonban ha nem megfelelően, logikusan és professzionálisan írjuk meg, akkor valószínűleg nem jutunk tovább. Viszont ha jól csináljuk, jó eséllyel a leendő munkaadónk interjút kínál nekünk.

Oszd meg ezt a cikket

Írd meg a véleményed

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Kategóriák

Kapcsolódó cikkek

Böngéssz a számodra érdekes cikkek között

2024.05.10.
ÚJRATÖLTVE: a vadi új PEPJOB
Üdvözlünk a megújult PEPJOB-on! Honlapunk korszerűsítése a felgyorsult technikai környezet és a munkaerőpiaci igényekhez való alkalmazkodás mellett ügyfeleink bíztatása miatt is időszerűvé vált. Ahogy eddig is, továbbra is a német...
2024.05.09.
Profil a PEPJOB-on: az írott szó aranyat érhet
Egy gondosan kitöltött és megfogalmazott profil a PEPJOB-on aranyat érhet. Honlapunk felhasználói megkönnyíthetik egymás dolgát, amennyiben a lehető legtöbbet árulják el magukról. Az álláskereső, aki csak hevenyészett tájékoztatást kap egy...
A legkeresettebb szakmák német nyelvterületen
Amikor a német nyelvterületen való munkavállalásról esik szó, fontos tisztában lenni azzal, hogy mely szektorokban és milyen pozíciókban van a legnagyobb igény szakemberekre. A technológiai fejlődés és a gazdasági változások...
Külföldön dolgozó magyarok: kihívások és lehetőségek
Ahogy a globalizáció előrehalad, egyre több magyar állampolgár választja a külföldi munkavállalást. Németország, Ausztria, Svájc, és Hollandia a legnépszerűbb célpontok közé tartoznak, nemcsak a magasabb bérek és jobb életkörülmények miatt,...