Az álommunkahely, ahol tényleg fizetnek azért, hogy semmit ne csinálj

„Mindig is arról álmodtam, hogy fizetést kapjak anélkül, hogy dolgoznom kellene. Végre elérkezett a pillanat!”
Kategória: munkaügy   •   szatíra
2024.05.28.
Az álommunkahely, ahol tényleg fizetnek azért, hogy semmit ne csinálj

Az új szakma: a semmittevő

Az elmúlt hónapokban robbanásszerűen terjedt el az interneten egy cég álláshirdetése: a keresett munkavállalók fő feladata egyszerűen semmit tenni. Igen, jól olvastad: semmit. A hirdetés szinte mindenkit megdöbbentett és lenyűgözött, hiszen ki ne álmodozott volna arról, hogy fizetést kapjon anélkül, hogy bármit is kellene tennie?

Az WW (Without Work azaz Munkától mentesen) néven futó startup bejelentése óta a cég irodájában a jelentkezők egymás kezébe adják a kilincset, és több száz önéletrajz érkezett be a hirdetés közzététele után néhány órán belül. A startup alapítója elmondta, hogy a projekt célja a munkaerőpiaci paradigmák megváltoztatása és a dolgozók jólétének előtérbe helyezése.

„Mindig is úgy éreztem, hogy az emberek túl sokat dolgoznak és túl keveset élvezik az életet. Miért ne lehetne megfordítani ezt a trendet? A vállalkozás célja, hogy megmutassa, lehet élni és élvezni az életet anélkül, hogy állandó stressz alatt lennénk a munkánk miatt. Miért ne fizethetnénk az embereket azért, hogy pihenjenek és feltöltődjenek?”

A semmittevés művészete

A startup alapelve az, hogy a munkavállalók valóban semmit ne tegyenek a munkaidejük alatt. A dolgozók számára rendelkezésre állnak kényelmes kanapék, babzsákok, masszázsfotelek, és természetesen korlátlan mennyiségű kávé és tea, valamint rendszeres, egészséges és kiegyensúlyozott étkezések. A cég irodája egy luxus wellness-központot idéz, ahol minden adott a tökéletes relaxációhoz.

A lustálkodás mellett az aktív pihenésre is van lehetőség: fallabda, pingpong, csocsó, kézműveskedés, táncterem – a WW telephelyén számos pihentető kikapcsolódást lehetővé tevő helység és eszköz található. Sőt, ha szép az idő, a kültéri pihenésnek is adottak a megfelelő terek: felnőttekre méretezett játszótér, nyugágyak és függőágyak, úszómedence, jacuzzi és sportpálya teszik lehetővé a munkamentes kikapcsolódást.

A WW egyedülálló munkaköri leírása szerint a dolgozóknak nem kell semmilyen munkát végezniük, sőt, még az e-mailek olvasása és megválaszolása is tiltott. Az egyetlen elvárás az, hogy a munkavállalók jelen legyenek az irodában munkaidőben, és élvezzék a pihenést. Home office-ban nem végezhető a munka, mert ott a semmittevés nem garantálható.

A munkavállalók reakciói

Az állásra jelentkezők között széles skálán mozognak a legkülönfélébb emberek: fiatalok, idősek, pályakezdők és tapasztalt szakemberek egyaránt megpróbálják megkaparintani ezt a különleges lehetőséget. Több jelentkező is elmondta, hogy ez az állás az, amire egész életében várt.

„Mindig is arról álmodtam, hogy fizetést kapjak anélkül, hogy dolgoznom kellene. Végre elérkezett a pillanat!” – mondta egy frissen alkalmazott 32 éves marketing szakember. „Ez az állás nem csak anyagi biztonságot ad, hanem lehetőséget is, hogy végre igazán kipihenjem magam.”

A semmittevés haszna a cégnek

De miért érné meg egy cégnek fizetni az alkalmazottainak azért, hogy semmit se csináljanak? A cégvezető szerint a semmittevés hosszú távon növeli a dolgozók kreativitását és problémamegoldó képességét.

„A közös pihenés és kikapcsolódás, a relaxáció és a visszafogott de tartalmas beszélgetések lehetőséget adnak az alkalmazottaknak arra, hogy ötleteljenek, és frissebb szemmel nézzenek a világra. A semmittevés teret ad a gondolkodásnak, ami végső soron a cég innovációját és versenyképességét növeli. A hosszas semmittevést olykor meetingek szakítják meg, melyeken ezeket az innovatív gondolatokat összegezzük, értékeljük és megvalósítási tervekbe öntjük. Ezek a termékeink, melyekkel az innovatív ötletek vagy megoldási elképzelések hiányában szenvedő piaci szereplőket kiszolgáljuk.”

A semmittevés pozitív hatásai

Azok, akik már hosszabb ideje ebben a munkakörben (nem) dolgoznak, arról számolnak be, hogy az életük drasztikusan megváltozott. A stressz szintjük jelentősen csökkent, az alvásminőségük javult.

„Ez az állás megváltoztatta az életemet. Most már több energiám van a családomra, a hobbimra, és végre úgy érzem, hogy valóban élek” – mesélte egy 45 éves mérnök. „Nem gondoltam volna, hogy a semmittevés ilyen pozitív hatással lehet az ember életére.”

Kritikusok és szkeptikusok

Természetesen nem mindenki lelkes a WW újító megközelítése miatt. Sok kritikus azt állítja, hogy ez az állás csak egy illúzió, és hosszú távon nem fenntartható. Sokan kételkednek abban, hogy egy cég valóban képes lesz fizetni az alkalmazottainak anélkül, hogy bármilyen produktív tevékenységet várna el tőlük.

„Ez az egész csak egy marketingfogás. Nem lehet fenntartani egy céget, ahol senki sem dolgozik” – mondta egy gazdasági elemző. „A gazdaság működéséhez elengedhetetlen, hogy az emberek dolgozzanak és termeljenek.”

Záró gondolatok

Bár a WW modellje még mindig sokak számára hihetetlenül hangzik, egyre több bizonyíték van arra, hogy a semmittevésnek valóban lehetnek pozitív hatásai a munkavállalók jólétére és életminőségére. Ahogy a világ egyre inkább az automatizáció és a mesterséges intelligencia felé halad, elképzelhető, hogy a jövőben egyre több hasonló kezdeményezéssel találkozhatunk.

Akárhogy is alakul, a startup már most is sokakat inspirált arra, hogy újragondolják a munkáról és a pihenésről alkotott elképzeléseiket.

Szerző: J.ZS.

*Vigyázat, a cikk szatíra (wiki) és fikció csupán!

Oszd meg ezt a cikket

Írd meg a véleményed

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Kategóriák

Kapcsolódó cikkek

Böngéssz a számodra érdekes cikkek között

Mit nem mondanak el a toborzók?
Amikor egy álláshirdetésre beérkeznek a jelentkezések, a toborzók és fejvadászok több szempont alapján szűrik meg azokat. Elsődleges fontosságú, hogy az önéletrajz . . .
2024.05.10.
ÚJRATÖLTVE: a vadi új PEPJOB
Üdvözlünk a megújult PEPJOB-on! Honlapunk korszerűsítése a felgyorsult technikai környezet és a munkaerőpiaci igényekhez való alkalmazkodás mellett ügyfeleink bíztatása miatt is időszerűvé vált. Ahogy eddig is, továbbra is a német...
2024.05.09.
Profil a PEPJOB-on: az írott szó aranyat érhet
Egy gondosan kitöltött és megfogalmazott profil a PEPJOB-on aranyat érhet. Honlapunk felhasználói megkönnyíthetik egymás dolgát, amennyiben a lehető legtöbbet árulják el magukról. Az álláskereső, aki csak hevenyészett tájékoztatást kap egy...
A legkeresettebb szakmák német nyelvterületen
Amikor a német nyelvterületen való munkavállalásról esik szó, fontos tisztában lenni azzal, hogy mely szektorokban és milyen pozíciókban van a legnagyobb igény szakemberekre. A technológiai fejlődés és a gazdasági változások...